Bu Yıl Denenmesi Gereken 7 Kolay Kıyafet Bakım Rutini
- 18 Aralık 2023
- Genel
Sahip olduğunuz kıyafetlerin bakımı ve korunması için yeni yollar mı arıyorsunuz? İşte gardırobunuzun ömrünü uzatacak yedi giysi bakım rutini.
Giysilerinizin nesiller boyu dayanmasını sağlayın.
Giysi bakımı yavaş modanın önemli bir yönüdür. Bu ipuçlarındaki ortak nokta, dikkatli olmak ve giysilere kullanıp atılacak değiştirilebilir öğeler yerine uzun süreli yoldaşlar gibi davranmak için gereken ekstra zamanı ayırmaktır.
Neden bu yıl bu rutinleri benimsemek için kendinize ve arkadaşlarınıza meydan okumuyorsunuz? Giysileri dikkatsizce çamaşır makinesine atma alışkanlığını değiştirelim ve ilk eylem olarak onları yenilemenin daha yenilikçi ve daha az zarar verici yollarını düşünmek için duralım.
1. Kumaş tıraş makinesi ile tüylenmeyi giderin
Tüylenme, merinos yünü ve kaşmir gibi lüks kumaşlar da dahil olmak üzere tüm tekstil ürünlerinin başına gelen doğal bir süreçtir. Tüylenme, giysilerin yıpranmış görünmesine neden olabilir ve bu, giysilerin çok kısa sürede atılmasının önemli bir nedenidir. Ancak boncuklanma, kumaşın yüzeyine çıkan gevşek tekstil lifleridir ve kumaş tıraş makinesi ile kolayca çıkarılabilirler.
Tıraş makinesinin başlığını tüylenmelerin üzerinde gezdirin ve keskin tıraş bıçaklarının fazla tekstil liflerini kesmesine izin verin. Bu, en çok yıpranmış giysilerinizin görünümünü önemli ölçüde iyileştirecek kolay bir iştir. Giysilerin tüylerini almak aynı zamanda çok keyifli ve tatmin edici bir süreçtir. Bir kez alışkanlık edindiğinizde, her yerde tıraş etmek için tüylenmiş kumaşlar arayacaksınız.
2. Giysilerinizi kullanımlar arasında havalandırın
Çoğumuz, yıkanmaları gerekip gerekmediğini belirlemek için giysilerimizi koklama sürecine aşinayızdır. İşte size bir ipucu; ceketleriniz, kot pantolonlarınız veya kazaklarınız çamaşır yığınına girmeye hak kazanmanın eşiğindeymiş gibi hissettiğinizde, onları dışarı asın ve bir gece boyunca havalandırın. Biraz hava sirkülasyonu giysilerinizi yenileme konusunda mucizeler yaratabilir ve yıkamaktan çok daha naziktir.
Bu, giysilerinizi havalandırmak yıkamaktan daha az zarar verdiğinden, giysilerinizin ömrünü gerçekten uzatabilecek basit ve küçümsenmeyecek bir yöntemdir. Bu teknik en çok nefes alabilen doğal malzemelerde işe yarar. Sentetik liflerden yapılmış giysilerde, istenmeyen kokulardan kurtulmak için giysiyi buharlamanız veya yıkamanız gerekebilir.
3. Yıkamaya alternatif olarak buhar
Giysilerinize buhar yapmak yalnızca kırışıksız hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda sıcak buhar istenmeyen kokuları da hedef alır ve azaltır. Buharda pişirme tamamen yıkamanın yerini alamasa da (lekelerden kurtulmanıza yardımcı olmaz – bu konuya daha sonra değineceğiz), işe gitmeden veya arkadaşlarınızla dışarıda yemek yemeden önce kıyafetlerinizi tazelemenin hızlı ve kolay bir yoludur.
4. Ütülemeye alternatif olarak buhar
Gömleğiniz odanızın zemininde kırışık bir yığın haline geldiyse, buharda pişirme işlemi gömleğinizi hızlı bir şekilde tekrar giyilmeye hazır hale getirecektir. Buharlı ütü ile, masa ütüsünü ve ütü masanızı çıkarma zahmetine girmeden preslenmiş bir görünüm yaratmak istiyorsanız özellikle kullanışlıdır. Temiz, taze çamaşır hissini taklit etmek için hafif kokulu bir kumaş spreyi ile tamamlayın.
5. Giysilerinizi mümkün olduğunca elde yıkayın
Giysilerinizi elde yıkamak sıkıcı bir iş gibi görünebilir, ancak en hassas eşyalarınızı korumak söz konusu olduğunda buna değer. Aslında, aşırı makine yıkamasının neden olduğu hasarı önlemek için giysilerinizi mümkün olduğunca elde yıkamanızı öneririz.
Giysilerinizi elde yıkama fikrine hala ikna olmadıysanız, bunu bulaşık yıkamak gibi düşünmek size yardımcı olabilir. Bulaşık makinesi büyük bir kolaylık ve zaman tasarrufu sağlayabilir, ancak ahşap saplı pahalı şef bıçaklarınız gibi bazı eşyaların elde yıkanması gerekir. Aynı şekilde, hassas bir giysi de zaman içinde durumunu korumasını istiyorsanız ekstra özenle kullanılmayı hak eder.
6. Sadece lekeyi temizleyin – tüm giysiyi değil
Makinede yıkamak yerine elde yıkamanın bir diğer faydası da, yalnızca temizlenmesi veya tazelenmesi gereken alanlara odaklanmayı seçebilmenizdir. Örneğin, bir gömleğin koltuk altları, bir pantolonun ağ bölgesi veya temiz bir giysinin lekeli bir kısmı. Giysilerin sadece bazı kısımlarını yıkamak size değerli zaman ve emekten tasarruf sağlayacaktır.
7. Sıcaklığı düşürün
Elbette bazı tekstil ürünlerini, özellikle de çarşaf ve nevresim gibi büyük parçaları makinede yıkamak çok daha kolaydır. Makinede yıkarken hasarı azaltmak için yapabileceğiniz bir şey, daha düşük bir sıcaklık ayarıyla daha yumuşak bir yıkama döngüsü seçmektir.
Sıvı çamaşır deterjanlarımız 20-30°C (68-86°F) gibi düşük sıcaklıklarda etkilidir. Çoğu ürün için standart ayar olarak 30°C (86°F) kullanmanızı ve çarşaf ve havlu gibi dayanıklı ürünler veya çok kirli ürünler için 40-60°C (104-140°F) gibi daha yüksek sıcaklıkları ayırmanızı öneririz.
KAYNAK: Steamerystockholm – https://bit.ly/3ToASFz